Η ιστορία του χωριού ξεκινά από την τουρκοκρατία. Στην περιοχή υπήρχε, ήδη πριν από το 1600 μ.Χ., ένας μικρός πυρήνας χριστιανών που αυξήθηκε μετά τις διώξεις των χριστιανών από τους κατακτητές. Εδώ κατέφυγαν και κυνηγημένοι χριστιανοί της Ηπείρου, όπου βρήκαν ασφάλεια και εργασία.
Στη σημερινή του τοποθεσία το χωριό μεταφέρθηκε γύρω στα 1770, όταν κάποιος βοσκός ανακάλυψε εκεί μία πηγή άφθονου καθαρού νερού. Κοντά στην πηγή χτίστηκε και μία μικρή εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου.
Ένας μύθος λέει πως η ονομασία του χωριού προέρχεται από την Ομηρική λέξη λέχος (λέχος= κλίνη) η οποία μεταπλάστηκε σε «Λέχοβο», επειδή η αρχική τοποθεσία του χωριού έμοιαζε με κρεβάτι.
Τα σπίτια ήταν λιθόκτιστα με γερές ξυλοδεσιές. Η αυλή ήταν περιφραγμένη με ψηλό αυλότοιχο. Δίπλα από το σπίτι υπήρχε μία πρόχειρη κατοικία του καλοκαιριού, το «μαγειρειό». Για το χτίσιμο του σπιτιού συντάσσονταν συμφωνητικό.
Το Λέχοβο είχε σημαντικό ρόλο στο Μακεδονικό αγώνα, ως κέντρο και ασφαλές καταφύγιο αγωνιστών, αλλά και ως αποθήκη εφοδίων και πυρομαχικών. Στα ονόματα Μακεδονομάχων του Λεχόβου συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα εξής: Ζήσης Δημολιός, Θύμιος Μπάρος (Θύμιος Λεχοβίτης), Στέργιος Μπινόπουλος (Καπετάν Στέργιος), Αλέξης Γεωργιάδης, Γεώργιος Γωγούσης, Πέτρος Καραλής, Θεόδωρος Καφές, Βάϊος Ζαγγαρίδης (Καπετάν Γιαταγάνας), Χρίστος Τσούτσης, Γιάννης Μάγκας, Παπαγιάννης Παπαποστόλου, Κοσμάς Πραπαβέσης ή Μπέλιος, Αντώνης Μίντος, Κώστας Βλάχος, Ηλίας Βασιλειάδης.
Λεχοβίτες έλαβαν μέρος και σε άλλους αγώνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, την μικρασιατική εκστρατεία, τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την κατοχή από τις γερμανικές δυνάμεις.
Το πρώτο σχολείο του χωριού, στην τελευταία 20ετία του 18αι., ήταν ημιϋπαίθριο, χωρίς πρόγραμμα και σχολικά βιβλία. Το διδακτικό προσωπικό προέρχονταν από εγγράμματους του χωριού. Οι μαθητές κάθονταν καταγής ή σε κούτσουρα και πέτρες. Γύρω στα 1860 οικοδομείται το πρώτο σχολικό κτίριο στο κέντρο του χωριού. Χτίστηκε με οικονομική συνδρομή και προσωπική εργασία των κατοίκων. Η μισθοδοσία των δασκάλων προερχόταν από το εκκλησιαστικό ταμείο. Ένας κινητός μαυροπίνακας που στηρίζονταν σε τρίποδα, μία κιμωλία και ένα κομμάτι ύφασμα ήταν τα πρώτα μέσα διδασκαλίας. Τα θρανία ήταν στενόμακρα με κοινό κάθισμα και γραφείο για 5-8 μαθητές. Ο δάσκαλος στεκόταν σε μία ψηλή έδρα. Για τη θέρμανση χρησιμοποιούνταν μία ξυλόσομπα και ο κάθε μαθητής έφερνε μαζί του καθημερινά και δύο ξύλα. Για τον δάσκαλο που δεν κατάγονταν από το Λέχοβο, το χωριό διέθετε κατοικία δωρεάν. Την άνοιξη του 1900 χτίζεται νέο διδακτήριο με πελεκητές πέτρες και με συνδρομές των κατοίκων. Το 1914 το σχολείο γίνεται δημόσιο και ανήκει στο Υπουργείο Παδείας. Το 1926 ξεκινά η ανέγερση νέου εξατάξιου σχολείου σε τοποθεσία έξω από το χωριό. Οι μαθητές του σχολείου κάθε χρόνο αυξάνονται και ενδεικτικά αναφέρουμε πως το σχολικό έτος 1930-1931 αριθμούν σε 291.
Τον Ιούλιο του 1943 το σχολείο κάηκε, όμως οι επιτυχημένες προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών εξασφάλισαν την επαναλειτουργία του.
Οι αρχαιότερες εκκλησίες του χωριού ήταν της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Μηνά. Άλλες εκκλησίες του χωριού είναι του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας (Ζωοδόχου Πηγής). Τα εξωκκλήσια του χωριού είναι του Αγίου Αθανασίου και του Προφήτη Ηλία. Στα προσκυνητάρια συγκαταλέγονται αυτά της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Παντελεήμονα, της Αγίας Κυριακής, του Προφήτη Ηλία (μικρού) και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Σωματεία και Σύλλογοι του χωριού υπήρξαν ο «Σύλλογος των εν Αμερική Λεχοβιτών», το «Αλληλοβοηθητικό Σωματείο Κτιστών και Μαραγκών», ο «Αθλητικός Σύλλογος Θησεύς», το «Σωματείο Ακτημόνων η Δήμητρα» και ο «Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών Προφήτης Ηλίας», ο οποίος δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα.
Κοινωφελή ιδρύματα: η βιβλιοθήκη του Ενωτικού Συλλόγου, το Σπίτι του Παιδιού, το Εθνικό αγροτικό Νηπιοτροφείο, το Αγροτικό Ιατρείο.
Οικονόμου, Π. Π. (1976). «ΤΟ ΛΕΧΟΒΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ». ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Σ.
ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ-Π. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ-Π. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Με την επισκόπηση της βιβλιογραφίας για το Λέχοβο ασχολήθηκαν οι
Δ. Δ., Θ. Κ.
Δ. Δ., Θ. Κ.
και Σ. Μπ., μαθητές της Ε΄τάξης.