Τσουκνιδόπιτα
Υλικά:
·
1
κιλό αλεύρι
·
10
γρ. αλάτι
·
4
κουταλιές λάδι
·
½
λ. νερό
·
500
γρ. τσουκνίδες
·
1
κρεμμύδι
·
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε
καλά το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το νερό και τα κάνουμε μια λεία ζύμη, την
οποία αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε
μπαλάκια (8 – 12) ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού μας. Το ανοίγουμε σε λεπτά
φύλλα πάνω σε αλεύρι. Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί και τα λαδώνουμε. Στη
μέση τοποθετούμε τις ζεματισμένες τσουκνίδες και από πάνω τοποθετούμε τα
υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα και ψήνουμε.
Η συνταγή δόθηκε από την Α. –
Ε. Μπ.,
μαθήτρια της ΣΤ’ τάξης
(Χωριό: Μελάς)
Αρμιόπιτα
Υλικά (Ζύμη):
·
Αλεύρι
·
Βούτυρο
·
Μαγιά
Νωπή
·
Νερό
χλιαρό
Υλικά (Γέμιση):
·
Λάχανο
τουρσί
·
Κόκκινο
πιπέρι
·
Λάδι
·
Αλάτι
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε
το ζυμάρι, ανοίγουμε δύο φύλλα ένα για κάτω βάση και ένα για πάνω. Τσιγαρίζουμε
το λάχανο για να μαλακώσει και το βάζουμε στη μέση. Τέλος, χαράζουμε την πίτα
σε μικρά κομμάτια και την ψήνουμε. Η πίτα είναι έτοιμη. Την πίτα αυτή την
φτιάχνουμε από πολύ παλιά συνήθως τον χειμώνα. Τότε έχουμε τουρσί φτιαγμένο από
τα λαχανικά του κήπου μας. Και αντί για βούτυρο βάζουμε το λίπος από το
γουρουνάκι που σφάζουμε τα Χριστούγεννα. Η γεύση της είναι μοναδική.
Η
συνταγή δόθηκε από την Α. – Ε. Μπ.,
μαθήτρια της ΣΤ’ τάξης
(Χωριό:
Μελάς)
Λάχανο με κρέας
Υλικά:
·
Λάχανο
·
Κρέας
·
Σάλτσα
·
Λάδι
·
Αλάτι
·
Πιπέρι
·
Κόκκινη
πιπεριά
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε
το κρεμμύδι με το λάδι και το κρέας, ρίχνουμε τη σάλτσα, το αλάτι και το πιπέρι
και το λάχανο χοντροκομμένο και τα βράζουμε όλα μαζί.
Η
συνταγή δόθηκε από την Α. Μ. και Ε. Μπ., μαθήτριες της ΣΤ’
τάξης
(Χωριό: Μακροχώρι)
Βακαλάος με πουρέ
Υλικά:
·
Βακαλάος
·
Λάδι
·
Πατάτες
·
Αλάτι
·
Σκόρδο
·
Μπύρα
·
Αλεύρι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε
το αλεύρι στην μπύρα για να γίνει ένας αραιός χυλός. Βουτάμε το ψάρι μέσα και
το τηγανίζουμε. Αφού έχουμε βράσει τις πατάτες τις πατάμε ρίχνουμε το λάδι, το
αλάτι και το σκόρδο και ανακατεύουμε.
Η
συνταγή δόθηκε από την Α. Μ. και Ε. Μπ., μαθήτριες της ΣΤ’
τάξης
(Χωριό: Μακροχώρι)
Υλικά (Ζύμη):
·
2
κούπες αλεύρι
·
Λίγο
νερό
·
1
κουταλάκι αλάτι
Υλικά (Γέμιση):
·
2
αυγά
·
1
κομμάτι τυρί
Εκτέλεση:
Σε
μια λεκανίτσα βάζουμε τις 2 κούπες αλεύρι, το αλάτι και το νερό και
ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε και όταν γίνει μια αφράτη ζύμη τη χωρίζουμε σε 3
κομμάτια, τα οποία ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα. Το κάθε φύλλο το κόβουμε σε
τετράγωνα κομμάτια μέτρια. Βάζουμε σε ένα μπολ 2 αυγά και ένα κομμάτι τυρί
τριμμένο. Στη συνέχεια, σε κάθε τετράγωνο κομμάτι της ζύμης τοποθετούμε λίγο
από τη γέμισή μας και τα κλείνουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και λίγο
αλάτι να βράσουν και αφού βράσουν βάζουμε μέσα τα κομματάκια ζύμης να βράσουν
κι αυτά για δέκα λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε καλά και τα
περιχύνουμε με λίγο καυτό λάδι. Το φαγητό είναι έτοιμο.
Η
συνταγή δόθηκε από την Κ. Β.,
μαθήτρια της Ε’ τάξης (Χωριό: Χαλάρα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.